Achtergrond van Vakantie Curacao

Duikplekken en Snorkelplekken

Duiken op Curaçao is uniek om vele redenen. Het onderscheid met andere Caraïbische bestemmingen betreft de grote diversiteit en de hoeveelheid leven onderwater, de vele verschillende onderwaterlandschappen en de korte afstand tussen kust en koraalrif. De koraalriffen van Curaçao vormen een band die net buiten de kust liggen die onderdak bieden aan een veelkleurig palet aan flora en fauna.

De vulkanische oorsprong van het eiland is duidelijk zichtbaar onder de enorme koraalformaties die tot in de verre diepte reiken.
Er is zeer veel te zien, onderwater maar ook aan de kusten. Als u dolfijnen wilt zien spelen, of zonnende schildpadden, dan is Curaçao een goede keuze voor uw duikvakantie.

De vijf meest populaire duikplaatsen

Een van de mooiste duiklocaties op Curaçao is Playa Kalki, dat ook wel Alice in Wonderland wordt genoemd. Duikers, snorkelaars en zonaanbidders vinden hier een de perfecte plek voor een dagje strand. De naam 'Kalki' (kalksteen in Papiamento) verwijst naar het kalksteen in de kliffen. De kleine inham ligt in Westpunt, juist onder Kura Hulanda Lodge. Er zijn geen voorzieningen op het strand.

Alice in Wonderland

Playa Kalki behoort tot de top-10 in duiklocaties en daarom zul je onderwater of op het strand regelmatig andere duikers treffen. Je kunt je uitrusting naar het strand brengen via een wandeltrap vanaf de parkeerplaats, of je gaat bepakt naar beneden. De bodem bestaat uit zand en koraalgruis. Je verschaft je toegang door in rechte lijn de boei te volgen. Het zicht onderwater is gemiddeld zo'n 30 meter en het bereiken van de koraalwand, die een verval van 18 meter heeft, vergt slechts 3 minuten zwemmen. Er is meestal een kalme golfslag en de stroming is zwak, hoewel de stroming bij gelegenheid ook uitgesproken sterk en onvoorspelbaar kan uitpakken. Pas op voor jetski's. Ga op zoek naar de groene murenen, krabben en de paddestoelvormige koraalformaties, maar ook naar de zeer gevarieerde schare van kleurrijke rifvissen. Wanneer je dieper dan 30 meter gaat, ontdek je er grote gebieden waar tafelkoraal en bladkoraal leeft.

Mushroom Forest en The Cave behoren tot de top-10 van de duiklocaties op Curaçao. Unieke en gevarieerde locaties die, als het zicht op zijn best is, je een super duik met talrijke fotobuitenkansjes garanderen. De toegang is niet eenvoudig vanwege de aanwezige kliffen, dus informeer bij de plaatselijke duikschool naar een passende boottocht naar de locatie.

Mushroom Forest

De stek wordt Mushroom Forest genoemd vanwege de grote aantallen formaties sterkoralen die hier verticaal groeien op een zandplateau en een ogenschijnlijk 'woud van paddestoelen' vormen. De paddestoelvorm ontstaat doordat de koraaltoppen door schelpdieren en sponzen tot ranke stammen worden bijgepoetst. Daarmee zijn het schuilplaatsen bij uitstek voor kleine zeedieren. Je verdwaalt gemakkelijk in dit woud, dus een kompas kan wel handig zijn. Er is een omvangrijke grot nabij de kliffen waar je geregeld een schoolklasje jonge vis zult aantreffen. Van tijd tot tijd slapen er knappe verpleegsterhaaien onder de richels.

Uniek en divers! The Valley, ook wel PortMari genoemd, behoort tot de top-10 locaties op het eiland en dat is niet zonder reden. Twee vitale, parallel aan elkaar lopende riffen, met een 'vallei' ertussenin, geven het drukke rifleven een aangenaam thuis. Je treft er vissen aan die op andere locaties tot de zeldzaamheden behoren, zoals paartjes kornetvisjes. Van tijd tot tijd worden er kleine verpleegsterhaaien gesignaleerd.

PortoMari (The Valley)

Vanaf Willibrordus kerk rijd je in 8 minuten naar Port Mari Beach, een langgerekte zandstrook die de grote baai omzoomt. Bij aankomst voldoe je de toegangsprijs. Op het strand staat een snackbar en de plek wordt uitstekend beschermd tegen wind en golven, waardoor je ook onbekommerd en aangenaam kunt duiken en snorkelen.

Ga het water in over de bodem, die is bedekt met zand en koraalgruis. Het eerste rif bereik je al na 5 minuten. In het midden van de baai ligt een boei, waaraan boten kunnen worden afgemeerd. Het is tevens een goed referentiepunt voor het kantduiken. Er is een minimale stroming aanwezig, naast wat zwakke golven. Je kijkt al gauw verder dan 30 meter. De diepte bij de boei ligt rond de 9 meter. Daar helt de bodem geleidelijk tot een diepte van 15 meter: de plek waar het eerste rif begint. Zwem je rechtdoor, over het rif, dan kom je via de zandbodem op 18 meter diepte bij het tweede rif terecht. The Valley is de bakermat van talloze rifvissen: engelvissen, papegaaivissen, tandbaarzen, bruine chromis, geelstaart snappers, trekkervissen, trompetvissen, kornetvissen, zeeschildpadden, krabben en pijlstaartroggen (zowel tijdens nachtduiken als overdag). Het koraal is er volop aanwezig en kerngezond.

Neem bij de waterwinfabriek in Otrobanda de weg die rechtstreeks naar de kust leidt. Direct voor je ligt Double Reef, voorzichtig op weg naar het water! Het zijn vaak gladde rotsen waar je op loopt, dus waterschoenen zijn aan te bevelen. Zwem zo'n 5 minuten tegen de stevige golven en stroming in en geniet van het zicht (ongeveer 30 meter). De koraalbedekking is er weelderig en het wemelt er van de rifvissen. Superior Producer behoort tot de top-10-locaties op Curaçao en herbergt een van de mooiste wrakken in de Caribbean. Het schip was uitgevaren met een lading kleding toen de lading ging schuiven waardoor het, juist buitengaats, even ten westen van de havenpoort naar de kelder ging. Het scheepswrak staat rechtop, met de stuurhut op ongeveer 24 meter onder de zeespiegel en de romp op 30 meter.

Superior Producer

De locatie bereik je vanaf de kant of per boot. De toegang is nabij het Holiday Beach Hotel. Duik de eerste keer met een plaatselijke duikschool. De spot is moeilijk te lokaliseren en ronddobberen in dit type water is niet altijd even prettig. De vroege ochtend is de tijd bij uitstek om te duiken. Het is een diepe duik en daarom moet het de eerste duik van de dag zijn. De zee is dan nog rustig en het zicht op zijn best. Toegang vanaf de kant wordt bemoeilijkt door de rotsen en pittige omstandigheden. Het zwemmen vanaf de kant vergt zo'n 10 minuten. Er staat meestentijds een stroming van minimaal 1 knoop. Het zicht ligt op 30 meter en het is diep. Hou dus je positie en tijd goed in het oog, evenals de barracuda's, tandbaarzen, koralen en anemonen.

Er is een woord dat de sleepboot perfect omschrijft: aandoenlijk. Het is een enorm populaire locatie onder zowel duikers als snorkelaars, met interessante fotografiemogelijkheden en een behoorlijke variatie in duikopties: wand, wrak en diep. Tugboat mag zich scharen in de top-10 locaties van Curaçao. Het ligt aan de beschermde zuidoostkant van Caracasbaai en is bereikbaar per boot.

Alice in Wonderland

Sinds het sleepbootje zo'n 30 jaar geleden tot zinken kwam, rust het wrak op een diepte van 5 meter. Het is in alle opzichten een keurig 'behouden' bootje en met koraal bedekt. Snorkelaars zullen genieten van dit slepertje. En hoewel het heel verleidelijk is, is het onverstandig om op de boot te gaan staan of er tegen te leunen.

Een steile wand ligt in de directe nabijheid (zuidoost), op 3 minuten zwemafstand. De wand valt tot zo'n 30 meter. Duikers dienen eerst de wand te bezoeken en dan terug te keren naar het scheepswrak in het ondiepe stuk. De wand is weelderig bedeeld met harde en zachte koraal langszij de top bij de ondiepe richel. Golven zijn er nauwelijks, hoewel er bij tijden een lichte deining staat. Gewoonlijk is er geen stroming bij de sleepboot zelf, maar wanneer je je begeeft in de buurt van de hoek langs de wal, dan kun je er een stroming met enige kracht verwachten. Hou de stroomrichting goed in de gaten, want die kan snel veranderen.

Kijk bij de sleepboot uit naar murenen, trompetvissen, engelvissen en kokerkoraal. Er zwemmen ook complete scholen vis nabij de wand. Langs de wand zijn er minder koralen, maar de talloze spleten en spelonken verbergen murenen, schorpioenvissen en krabben.

Voor snorkelaars en duikers heeft Klein Curacao een heleboel te bieden. Koraalformaties, een verticale helling en verschillende onderwatergrotten. De Mermaid Boat Trips en haar bemanning bieden de mogelijkheid om 's ochtends en 's middags te duiken. Vanaf een rubberboot kunnen duikers het noordelijke en zuidelijke punt van het eiland exploreren.

Vakantie Curacao?

Supervoordelig met TUI

Goedkoop Curacao?

Bekijk de aanbiedingen