Achtergrond van Vakantie Curacao

Natuur van Curaçao

Flora

Als er een woord de flora van Curaçao het best omschrijft, dan is het wel "Cactus". Er zijn honderden verschillende soorten cactus. De torenhoge Kadushi heeft meer weg van een boom met meerdere stammen met duizenden stekels. De Yatu is ook erg hoog, soms wel tien meter maar heeft veel minder stekels en wordt vaak gebruikt om omheiningen mee te maken. Dit zijn de meest voorkomende soorten die je overal op het eiland kunt vinden, sommige zo zwaar dat ze omvallen door hun eigen gewicht.

Curaçao is de thuishaven van de Divi Divi (al is de bekenste Divi Divi boom gelegen op Aruba), de gebogen boom die lijkt alsof hij een buiging maakt naar zijn publiek. Een symbool voor de ABC-eilanden (en van een lokale luchtvaartmaatschappij die vliegt tussen Curacao en Bonaire), leunt de Divi Divi altijd naar het westen toe vanwege de overheersende wind uit het oosten.

Verder vindt je op Curaçao verschillende soorten palm waaronder de kokos-, sabal en manilapalmen, Aloë, Acaccia en de Wayaka. Het heuvelachtige westen is het groenste gedeelte van het eiland. Daar vind je flora zoals de hibiscus, bougaiville, allamanda en oleander. De Manzania boom, met zijn grove, donkerbruine bast en kleine groene blaadjes, heeft giftig fruit en sap en veroorzaakt brandwonden alleen al als je hem aanraakt. Probeer altijd contact te vermijden met water dat er tijdens regenbuien vanaf valt.

Fauna

Curaçao is subtropisch en droog en heeft dan ook niet de oerwoudachtige begroeiing die men vaak associeert met andere Caraïbische eilanden. Toch zijn er veel dieren die het de moeite waard maken om op onderzoek uit te gaan. Vele verschillende soorten kolibries, banaquitta's, wielewalen, sterns, blauwe reigers, spotvogels, zilverreigers komen voor op het eiland. Maar ook flamingo's die hier nesten aan de kust. De trupial, een klein zwart vogeltje met een fel oranje buik en witte plekken op zijn vleugels, is typisch voor Curaçao en de andere Antillen. Aan de kust vindt men ook bruine pelikaans die, als ze op jacht zijn naar vis, zich recht naar beneden laten storten om hun prooi te pakken te krijgen. Andere zeevogels die hier voorkomen zijn vele soorten meeuwen en grote aalscholvers.

Behalve zoogdieren als kleine muizen, konijnen en vleermuizen, is het meest aansprekend het witstaart hert dat voorkomt in zuidelijke delen van Noord Amerika tot Bolivia in het zuiden. Het kan tot twee meter lang en een meter hoog groeien. In Curaçao is het hert te herkennen aan zijn witte staart en onderkant maar vooral doordat het wittestaarthert de enige voorkomende soort is! Het is een beschermde soort en er leven er ongeveer 200 op het eiland, waarvan de meeste in Christoffel Park.

Op het eiland leven verschillende soorten leguanen, die hun dagen zonnebadend doorbrengen. Gek genoeg zijn ze niet beschermd op Curaçao, wat wel het geval is op de meeste andere Caraïbische eilanden. Beschermd zijn wel de zeeschildpadden, die hun nesten maken in de inhammen aan de noordkust van het eiland. Er worden excursies geregeld door de nationale parken.

Vakantie Curacao?

Supervoordelig met TUI

Goedkoop Curacao?

Bekijk de aanbiedingen